"Klon bestämmer vem som ska gå och vem som ska få stanna"
Sveriges flykting politik är märklig... vem bestämmer vilka som ska få stanna och vilka som ska få åka tillbaka dit de kom ifrån? Kom och tänka lite på The Toy Story, scenen när Buzz och Woody hamnar i leksaksautomaten där man ska styra en kran med en klo och försöka plocka upp en leksak. Woody frågar vem som bestämmer här. "Klon bestämmer, klon bestämmer vem som ska få gå och vem ska få stanna."
Det kännns lite som det är så som svenskflykitng politik fungerar, lite som ett lotteri. Fast med männskor, inte med leksaker. Statistik visar att det är stor skillnad i landet på hur lätt/svårt det är att få asyl i Sverige, vilket det helt klart inte skall vara. Ett fall skall behandlas individuellt och efter den asyl-sökandes personliga behov osv. Och efter samma relger i hela landet. Det ska inte vara någon skillnad om man söker i Malmö, Göteborg, Umeå eller i Åmål, eller vart man nu söker.
Nu i dagarna väntar en 17 år gammal tjej och hennes bror, 26 år i Stenungsund på besked om de ska få stanna i Sverige eller utvisas tillbaka till Irak. Där de inte har någonting. Varken familj eller släkt. Ingen trygghet.
De är även kristna, vilket inte är populärt i deras hemstad Mosul, där de från perioden 2003 - oktober 2008 mördas 200 kristna pga sin tro, och flera har blivit misshandlade och våldtagna. Anledningen till att de ska utvisas till Irak är att situaionen i landet har blivit bättre heter det i Migrationsverket uttlåtande. Specielt för unga kristna kvinnor...
Systern kom till Sverige för några år sedan och talar flytande svenska. Hon pluggar på Nösnäsgmnasiet och har som mål att plugga vidare och utbilda sig, vilket i mina ögon är en till anledning till att iallafall hon skall få stanna. Visst, en kostnad för sammhället just nu att betala ut studiebidrag m.m. Men en invenstering som kommer att bära frukt i framtiden. Oavset om hon väljer att bo kvar i Sverige eller flytta tillbaka till Irak om situationen tillåter det.
Broden kom till Sverige för ett årsedan och går i skolan för att kunna jobba och lära sig svenska m.m.
Syskonens föräldrar och tre andra syskon befinner sig i Syrien som ligger mellan Israel och Turkiet och gränsar även till Irak. Ett land som har helt stängt sina gränser och inte släpper in några som helst flyktingar.
Jag vill inte leva i ett land som kastar ut folk till ett annat land där deras säkerhet och liv inte kan garanteras. Varje vecka hör man om självmordsdåd och liknade ifrån Irak, ett land som praktiskt taget är en krigszon och har ett högst osäkert politiskt läge, shiamuslimer på ena sidan och sunnimuslimer på den andra.
Nej, låt systern och brodern få stanna. Låt de få utbilda sig och senare när läget har blivit bättre i Irak låte de återvända med en utbildning i ryggsäcken och då kunna delta på ett aktivt sätt i uppbygnaden av ett demokratiskt land där religons- och yttrandefrihet efterlevs. Och då kanske de kan återförenas med sin familj, för det är den största tryggheten av allt.
Vidare läsning:
Svenska Dagbladet om förföljeserna av kristna i Mosul
Göterborgs Posten-krönika om en högst märklig utvisnings-historia
Hon vill inte tillbaka till Irak - En grupp på Facebook skapad för de som stöder hennes rätt att inte behöva åka tillbaka till Irak. Har i skrivandes stund 218 medlemmar.

Vad bestämmer sig Migrationsverket för?
Veckans låt #25
Förmodligen den bästa covern som någonsin har gjorts, Bob Dylan skrev orginalelt, men Sveriges strörsta proggband gav den en text på svenska som jag tycker är den texten som någonsin har skrivits.
"Jag kan inte se min spegelbild i vattnet
Jag kan inte säga sorgelösa ord
Jag hör inte mitt eko slå mot gatan
Kan inte minnas vem jag var igår
Det finns skönhet i flodens silversånger
Det finns skönhet i gryningssolens sken
Men då ser jag i min älskades öga
en skönhet större än allting som jag vet"
Veckans låt är: Men om bara min älskade väntar av: Nationalteatern
Videon till låten finns här.
Inte en värdig invigningsmatch
Ja idag stod det klart då, Örgryte - GAIS är ingen värdig invigninsmatch utav det nya Gamla Ullevi. Örgryte - GAIS som spelas 5 april är bara en liten smyginvigning som inte är värd namnet Officiel invningning, utan den sker 20 dagar senare i en match mellan Sverige - Brasilien, en träningsmatch. Varför detta då? Jo pga att nya Gamla Ullevi kommer att vara damlandslaget hemma arena. Precis som att tre göteborgslag som kommer att spela där flera gånger i veckan inte riktigt räcker till.
Ja vad ska man säga? Svenska fotbollsförbundet gör bort sig igen. Tydligen så är inte Örgryte - GAIS en tillräckligt "fin" match för att få vara den officiela invningningsmatchen. En match som jag är helt säker på uppsakttas mycket mer utav göteborgarna än en träningslandskamp för damlandslaget. För det är ju göteborgarna som flera gånger i veckan under våren, sommaren, och hösten kommer att besöka arenan och heja på något av de tre lagen som kommer ha arenan som sin hemmaarena.
Jag är övertygad om att Sverige - Brasilien inte på långa vägar kommer att vare en lika stor, för at anvdända ett uttryck Lars-Åke Lagrell använder, fotbollsfest. En het derbymatch mellan två klassiska allsvenska lag som har varsin klack i ryggen som matchen igenom sjungar hejarramsor och har grymma tifon.
Nej, om Lars-Åke och hans kompisar vill att en träningslandskamp ska inviga arenan så får väll dom göra de, men det som folk kommer att komma ihåg som den verkliga invingnen är matchen mellan Örgryte och GAIS, en tävlingsmatch där det är prestige och tre poäng som gäller, och båda lagen kommer att göra allt för att stå som de första segrarna på Gamla Ullevi.
Där har du en fotbollsfest Lars-Åke.

Pizza house
Ja då har Stora Höga fått en ny pizzeria. En fin sådan också får jag säga. Jag har bara besökt den en gång tidigare, när de var de tidigare ägarna för cirka fem, sex årsedan.
Så därför så tänkte jag, som äter mat, att de var värt att förgylla min vardag med ett besök på denna pizzeria. Jag får säga att de var rätt stiligt där inne, en snygg tegeldisk gav en känsla att man befann sig på sydligare breddgrader fast borden och stolarna verkade mera vara hämtade mera väster ut. Lite amerikansk roadtrip-resturang känsla a la Dum & dummare.
Menyn är stor med ett 60-tal pizzor till överkommliga priser, de finns också som på varje istort sett varje pizzeria nu för tiden ett utbud av kebabrätter samt sallader, hamburgare och lassange. Standarden med lunch för 65:- där kaffe, bröd och en enklare salladsbuffé ingår är en självklarhet i affärs idén.
Längre fram mot våren, då uteserveringarna öppnar kan man avnjuta sitt käk ute på den nybyggda terrasen. Fast en utsikt som består av väg 574 och Statoils biltvättar kanske inte är så mycket att hurra över.

En Stora Höga special med oxfilé, skinka, bearniesås och vitlök var inte helt fel.
Sammanfattningsvis får Pizza house 3 gurkor av 5 möjliga med ett litet + i kanten för den schyssta disken.
Over and out
Veckans låt #24
Har ingen större koll på bandet i sig men de kommer från Storbrittanien och var som mest aktiva i mitten på 90-talet. Det är allt jag vet och de räcker för mig.
Riktigt maffig låt, börjar lite slött i början men växer hela tiden låten igenom. Riktigt bra gjort.
Veckans låt är: Pulp med Common people
Videon till låten finns här.